Gemeenteraad.

Wat doet de gemeenteraad?

Meedoen met de VVD?

  • Controle & toezicht

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeester en wethouders. Een gemeenteraad wordt door de inwoners van een gemeente gekozen en bestaat uit 9 tot 45 raadsleden, afhankelijk van hoeveel inwoners een gemeente heeft. In de Hoeksche Waard zijn er 37 raadsleden.

De taken van de gemeenteraad zijn grofweg in drieën op te delen:

  • 1.

    Volksvertegenwoordiging vormen.

De eerste taak is het vormen van de volksvertegenwoordiging. Dit is een hele natuurlijke taak, omdat de gemeenteraad door de inwoners is gekozen. De functie vaak lastige dilemma’s met zich mee; elk besluit kent voor- en tegenstanders en lang niet bij elke keuze kun je terugvallen op je verkiezingsprogramma en dus zul je nieuwe afwegingen moeten maken.  

  • 2.

    Het stellen van kaders

De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er nodig is in een gemeente; aan huishoudhulp voor ouderen, parkeergarages of bijvoorbeeld aan sportvoorzieningen. Het college gaat hier vervolgens mee aan de slag om de plannen uit te voeren. 

  • 3.

    Het controleren van het college (burgemeester en wethouders).

De raad ziet er vervolgens op toe of het college alle plannen die zij hebben aangenomen wel uitvoert en of deze naar behoren en binnen budget worden volbracht.

Lees hier meer over de gemeenteraad in de Hoeksche Waard.

Activiteiten.

Vrijdag 27 Januari 2023: 17:00-19:00 uur in De Platte Reedijk. Adres: Reedijk 21, 3274 KE Heinenoord

24 oktober 2022 - De ALV is helaas alleen toegankelijk voor leden. Nog geen lid? Meld u aan als lid.

Vrijdag 18 november 2022: 16:30 -19:00 uur in Tast Toe – Bar & Kitchen, Voorstraat 15 in Numansdorp

Eerste Lagerhuisdebat vraagt om vervolg De terechte winnaar en daarmee Beste Debater 2022 is geworden Dimitiri Bonthuis.Nieuws.

Liberale borrel

Liberale borrel

Hartelijk dank voor je bericht. We nemen zo spoedig mogelijk contact op.