Gemeenteraad.

Wat doet de gemeenteraad?

Meedoen met de VVD?

  • Controle & toezicht

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeester en wethouders. Een gemeenteraad wordt door de inwoners van een gemeente gekozen en bestaat uit 9 tot 45 raadsleden, afhankelijk van hoeveel inwoners een gemeente heeft. In de Hoeksche Waard zijn er 37 raadsleden.

De taken van de gemeenteraad zijn grofweg in drieën op te delen:

  • 1.

    Volksvertegenwoordiging vormen.

De eerste taak is het vormen van de volksvertegenwoordiging. Dit is een hele natuurlijke taak, omdat de gemeenteraad door de inwoners is gekozen. De functie vaak lastige dilemma’s met zich mee; elk besluit kent voor- en tegenstanders en lang niet bij elke keuze kun je terugvallen op je verkiezingsprogramma en dus zul je nieuwe afwegingen moeten maken.  

  • 2.

    Het stellen van kaders

De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er nodig is in een gemeente; aan huishoudhulp voor ouderen, parkeergarages of bijvoorbeeld aan sportvoorzieningen. Het college gaat hier vervolgens mee aan de slag om de plannen uit te voeren. 

  • 3.

    Het controleren van het college (burgemeester en wethouders).

De raad ziet er vervolgens op toe of het college alle plannen die zij hebben aangenomen wel uitvoert en of deze naar behoren en binnen budget worden volbracht.

Lees hier meer over de gemeenteraad in de Hoeksche Waard.

Activiteiten.

Vrijdag 20 mei 2022: 19:00 -17:00 uur in restaurant De Batterij in Strijensas

Op dinsdag 19 april 2022 (20.00 uur – 21.30 uur) ) organiseren de VVD-netwerken Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne aan Zee …

donderdag 24 februari 2022; 17.00 - 21:00 uur Restaurant De Hoogt Maasdam

Vrijdag 18 februari 2022: 17:00 - 19:00 uurNieuws.

Hartelijk dank voor je bericht. We nemen zo spoedig mogelijk contact op.