Verslag iCafé Veiligheid

Meedoen met de VVD?

De drie gezamenlijke VVD netwerken Voorne aan Zee, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee organiseerden op dinsdag 29 juni 2021 een politiek iCafé met als thema “Veiligheid op de drie eilanden onder Rotterdam”. Drie sprekers gaven hun visie op het thema veiligheid en de uitdagingen die er zijn.

Arjen Littooij (directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) gaf de aftrap en ging in op de sterk veranderende samenleving en de gevolgen die dit heeft voor de Veiligheidsregio. Ouderen wonen langer thuis, het klimaat verandert en er is sprake van terrorisme. Maar ook een toenemend aantal windmolens, elektrische of zelfsturende auto’s, drones of energieopslag in wijken zorgen voor nieuwe uitdagingen. De Veiligheidsregio probeert haar organisatie zo in te richten dat zij op deze ontwikkelingen kunnen inspelen. 

VVD Tweede Kamerlid Ingrid Michon ging in op het thema ondermijning, waarbij de onder- en bovenwereld met elkaar verweven raakt. Ondermijning is ook steeds vaker drugsgerelateerd. Om dit aan te pakken vraagt het samenwerking en informatiedeling tussen partijen, zoals gemeenten, openbaar ministerie, banken, FIOD etc. Ook is er een toename van cybercriminaliteit, maar het wetboek van strafrecht is hier nog niet altijd op ingericht. Door de politie worden steeds vaker nieuwe opsporingsmethoden toepast om ondermijning en criminaliteit tegen te gaan.

Christian Nagtegaal is beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid en gaf een toelichting op het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Ook hier is samenwerking met tal van partijen belangrijk. Tussen aangrenzende gemeenten, maar ook met partijen als de reddingsbrigade, DCMR, StedIn, openbaar ministerie, inwoners, ondernemers etc.

Na afloop was er ruimte voor vragen. Diverse aanwezigen maakten zich zorgen over de vrijwillige brandweer door nieuwe Europese regelgeving. Ook kwam de rol van de BOA’s naar voren en werd gesproken over het dilemma tussen privacy en grondrechten enerzijds en de aanpak van harde criminaliteit anderzijds. 

Het verslag van het politieke iCafé over Veiligheid is hieronder terug te lezen. Het volgende iCafé gaat over mobiliteit en zal plaatsvinden op 23 september 2021.

Download het Verslag VVD Politiek iCafé Veiligheid 29 juni 2021

Bekijk het iCafé terug via: https://www.facebook.com/watch/live/?v=336301311461105

Liberale borrel

Vrijdag 27 Januari 2023: 17:00-19:00 uur in De Platte Reedijk. Adres: Reedijk 21, 3274 KE Heinenoord

24 oktober 2022 - De ALV is helaas alleen toegankelijk voor leden. Nog geen lid? Meld u aan als lid.

Meest recent.

Liberale borrel

Liberale borrelActiviteiten.

Vrijdag 27 Januari 2023: 17:00-19:00 uur in De Platte Reedijk. Adres: Reedijk 21, 3274 KE Heinenoord

24 oktober 2022 - De ALV is helaas alleen toegankelijk voor leden. Nog geen lid? Meld u aan als lid.

Vrijdag 18 november 2022: 16:30 -19:00 uur in Tast Toe – Bar & Kitchen, Voorstraat 15 in Numansdorp

Eerste Lagerhuisdebat vraagt om vervolg De terechte winnaar en daarmee Beste Debater 2022 is geworden Dimitiri Bonthuis.

Hartelijk dank voor je bericht. We nemen zo spoedig mogelijk contact op.